ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ в село ГЕЛА, РОДОПИТЕ

Екскурзия до село Гела, България с автобус на цена от 195 ЛВ. от туристическа агенция Универсум Тръст Травъл ЕООД. Маршрута е Варна - Перперикон - Пампорово - Широка лъка - Гела - Чудните мостове - Варна.

Маршрут: Варна - Перперикон - Пампорово - Широка лъка - Гела - Чудните мостове - Варна

Цена от 195 ЛВ.

Държава:
България

Населено място/курорт:
село Гела

Дата на тръгване:
04.08.2017 г. [виж всички]

Офертата е валидна от:
22.02.2017 г. до 03.08.2017 г.

Транспорт:
Автобус


4 – 6 август 2017

3 дни / 2 нощувки

Всяка година в първата неделя на месец август родопското село Гела се превръща в център на вселената за всички почитатели на родопската каба-гайда. Тогава, по време на традиционния местен илинденски събор, за 14-та поредна година се провежда и националното гайдарско надсвирване. На гайдарското надсвирване ежегодно се събират повече от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония и дори Австралия.
„…Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят, поплачат и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й. Задължително за този ден се готви чеверме. Цари особено приятно въодушевление и веселие. Постепенно градусът на настроението се надига, надига. Чува се една гайда, после още една, после се чува песен, после втора, после още повече, после се хваща хоро и така започва Илинденския събор…”

ПРОГРАМА

4 август : Варна – Перперикон – Кърджали (490 км) – Пампорово (105 км)
06 ч. Сутринта отпътуване от Варна през Бургас за Кърджали. На пътя между Хасково и Кърджали само на 1 км от село Бели пласт, могат да се видят най-странните скални образувания в района – т.нар. Каменни гъби. Гледката наистина е изумителна – сред почти лунния пустинен пейзаж на площ от 3-4 хектара като в полето са накацали огромни скални късове, приличащи на гигантски гъби. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 година. Отпътуване за с. Горна Крепост, където се намира уникален за България археологически паметник – Перперикон. Това е единственият по рода си Тракийски мегалитен комплекс, с близо 8 000 годишна история, сравним със световните паметници Микена, Делфи и Крит. Огромният дворец – светилище на хълма ни говори за развита цивилизация, използваща камъка и като сечиво, и като материал. Археолозите все още гадаят как е построено това грандиозно древно чудо, без да се използват метални сечива. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис.
Вход: възрастни – 3 лв.,учащи и пенсионери–1 лв
Отпътуване за Кърджали. Свободно време за обяд. Ако времето ни позволява, ще разгледаме Храмовия комплекс „Успение Богородично“, който се намира в кърджалийския квартал „Гледка“. Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра
Отпътуване за Пампорово. Настаняване в хотел „Дафовска” 3*, http://www.dafovskahotel.com/
Нощувка.

5 август : Пампорово – Широка Лъка – Гела (20 км)
Закуска в хотела. Отпътуване за Широка Лъка, обявена за национален архитектурен и фолклорен резерват. Известна е с автентичните си родопски къщи – Згуровска, Учиковска и Григоровска, както и с уникалния иконостас на църквата „Св. Богородица“. Оттам се отправяме към село Гела (8 км).
Важно! Автобусът оставя туристите в с. Гела. Оттам до поляните над селото се ходи пеша!
Целият ден е посветен на Международното гайдарско надсвирване. Събират се майстори на каба гайдата от цяла България и от всички възрастови групи. През тази година съборът ще бъде открит от гайдарите на 6 август в 10:00 ч., като надсвирването ще продължи през целия ден и ще завърши с концерт на фолклорен ансамбъл „Манол Радичев“ от Гела.
След приключване на цялата програма се връщаме в Пампорово късно вечерта.
Нощувка.

6 август : Пампорово – Чудните мостове – Асенова крепост – Варна (450 км)
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.
Отпътуване за Чудните мостове - скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове.
След това се отправяме към Асеновград, като по пътя ще спрем за почивка и обяд на Бачковски манастир.
Продължаваме към Асеновград, известен като Родопската Света гора – в околностите му има 5 манастира, 33 църкви (14 от тях в самия град) и над 40 параклиса. Ще посетим Асенова крепост, обявена през 1973 г. за архитектурен паметник и част от 100-те национални туристически обекта. Асеновата крепост е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград. Намира се на три километра южно от града, върху скалист връх на левия бряг на река Асеница. Естественият скален масив, на който се намира крепостта, е с площ дванадесет декара. Със своите почти отвесни, дори надвесени над реката склонове той е недостъпен от трите си страни. Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление.
Входна такса: 7 лв. с беседа
16.00 Отпътуване по маршрут - Бургас (19.00) – Варна (21.30)

Програма

 

Информация за цената

Цената включва:

Транспорт по маршрута с лицензиран автобус
2 нощувки със закуски в Пампорово - хотел „Дафовска” 3*, http://www.dafovskahotel.com/
1 вечеря в хотела на 05.08
Посещение на Каменните гъби, Перперикон и храм "Успение Богородично"
Посещение на Широка Лъка
Посещение на Гайдарския събор в с. Гела
Разглеждане на Чудните мостове
Посещение на Асенова крепост
Екскурзоводско обслужване по маршрута

 

Цената не включва:

Входни такси за посещаваните обекти;
Разходи от личен характер;
Входни такси:
Перперикон - възрастни – 3 лв.,учащи и пенсионери–1 лв.
Асенова крепост - Входна такса: 7 лв. за беседа.

 

Допълнителни забележки:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:
Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;
Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 18 пълноплащащи туриста;

Забележки:
* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
* По тази програма автобусът оставя туристите в с. Гела - оттам до поляните на гайдарския събор над селото има преход пеша по неравен и на места стръмен терен.
*Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.
*Препоръчва се носенето на леки постелки за сядане (за с. Гела).
Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.
Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
Универсум Тръст Травъл ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 04895 /28.01.2005г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97 ЗТ – застрахователна полица № 7500170000017 в „Групама застраховане” ЕАД
С общите условия за организирано пътуване можете да се запознаете тук: http://universum-travel.com/wp-content/uploads/2011/05/Obshti-uslovia.doc

 

Въпроси и коментари

Универсум Тръст Травъл ЕООД

Варна, бул. Мария Луиза 13
тел. 052699067, 0899154042
e-mail: info@universum-travel.com
http://www.universum-travel.com

Вход в системата

Забравена парола
Регистрация

 

Твоите приятели споделиха:

Уеб дизай и разработка от Slavov Studio.

Copyright © Travelguide.bg. Всички права запазени. ГАЙДАРСКО НАДСВИРВАНЕ в село ГЕЛА, РОДОПИТЕ на цена от 195 ЛВ. от Универсум Тръст Травъл ЕООД