ПЕГЛАНА КОБАСИЦА в Пирот, Сърбия

Екскурзия до Пирот, Сърбия с автобус на цена от 25 ЛВ. от туристическа агенция Атлантис Тур. Маршрута е София – Цариброд - Суковски манастир - Пирот - София.

Маршрут: София – Цариброд - Суковски манастир - Пирот - София

Цена от 25 ЛВ.

Държава:
Сърбия

Населено място/курорт:
Пирот

Дата на тръгване:
26.01.2019 г. [виж всички]

Офертата е валидна от:
27.11.2018 г. до 25.01.2019 г.

Транспорт:
Автобус


https://topirot.com/ ‎

Програма

1 ден

https://topirot.com/
Пътуване по маршрут: София – Димитровград/ Цариброд – Суково - Пирот - София
Отпътуване от София в 7:30 ч. от пл. храм-паметник Александър Невски по маршрута; преминаване на ГКПП Калотина; кратка почивка в Цариброд за кафе/ 30 минути.
Попътно разглеждане на Суковски манастир - Манастирът "Успение Богородично" е мъжки православен манастир, част от Нишката епархия. Датата на изграждане на манастира е неизвестна, а днешната манастирска църква датира от средата на XIX век. Храмът е изографисан през 1869 г. от самоковския майстор Васил Попхристов. За това свидетелства зографският надпис над входа на църквата. Най-забележителна е фреската на Св. Богородица - Утешителка, изобразена с ангелски крила. В източната част на храма е третиран сюжетът "Битката между доброто и злото". В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век. Отпътуване за Пирот; пристигане и разглеждане на града, посещение на фестивала на Пегланата кобасица.
През 2019 година фестивалът ще се проведе за девети път.. Според поверието, „Пеглана“ прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкустно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра” заради невероятния вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата й на най-добро мезе към всички видове ракия и вино.
Смята се, че историята на „пеглана“ започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, подбира се най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща се усеща по-силно нейния приятно лютив вкус.Най-подходящото време за продукцията е периодът между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес. Те трябва да бъдат между – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни „пеглана“ се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. Така се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство – в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.
Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец Kej има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, айвар,боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на сръбска музика.
Свободно време до 17.00-18.00 часа. Отпътуване за София и пристигане вечерта.

 

Информация за цената

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус;
гранични и магистрални такси;
екскурзоводско обслужване;
мед. застраховка помощ при пътуване за чужбина за един ден с лимит на отговорност 2000 евро.

 

Цената не включва:

разходи от личен характер;
входни такси за посещаваните обекти – входна такса за зала „Кей“, където се провежда изложението – 300 ср. динара на човек.

 

Допълнителни забележки:

Пирот
Град с вековна история, пряко свързана със съдбините на България. Запазена е средновековната крепост Момчилов град, която легендата свързва с името на Момчил юнак.
Какво се купува най-често от българите:
Прах за пране, прежда, плескавици, вешалици (сръбска национална кухня), кори за баница, подправки (вегета), червен пипер, домашно сирене и кашкавал, ракия (сливова и дюлова).

Какво представлява Peglana Kobasica "пиротската виагра" :
Този вид колбас е специалитет произведен от най-високо качество на месото с подправки. Предполага се, че датира от времето на турците. За правене на колбаса често използвани са внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, или "постно" видове месо. Не могат да се възползват свинско по две причини: първо - защото то се разваля лесно и бързо, а втората е свързана с произхода на Османската епоха. Месото се отделя от всички кораби, мазнини, лой и други нежелани примеси (средна става само най-доброто качество на месото), смлян и смесен с подправки.
Валута:1EUR= 93,60 RSD (динари).
1лв= 50 RSD (динари).
Начин на записване:
В офиса на агенцията - Изисква се пълно плащане при записване и подписване на ДОП.
По телефона – запазеното от вас място се пази 24 часа. През това време трябва да потвърдите записването си като посетите офиса ни, за да подпишете ДОП и заплатите цената на пътуването, в противен случай резервацията ви се анулира.
По и-мейл: като ни изпратите трите имена на латиница (както са изписани по лична карта) и ЕГН на пътуващите. В този случай ще кореспондираме с вас и на ел. поща ще ви изпратим ДОП и проформа, за да извършите плащането.
Минимален брой за реализиране на пътуването: 40 човека.
Срок, в който ТО може да откаже пътуването без да дължи неустойка на потребителя: 3 дни преди пътуването.

 

Въпроси и коментари

Атлантис Тур

София, бул. „Васил Левски“ № 128
тел. 0889 735073,
Факс: 9516181
e-mail: sales@atlantis-tour.com
http://www.atlantis-tour.com

Вход в системата

Забравена парола
Регистрация

 

Твоите приятели споделиха:

Уеб дизай и разработка от Slavov Studio.

Copyright © Travelguide.bg. Всички права запазени. ПЕГЛАНА КОБАСИЦА в Пирот, Сърбия на цена от 25 ЛВ. от Атлантис Тур