ПЕГЛАНА КОБАСИЦА в Пирот, Сърбия, еднодневна

Екскурзия до Пирот, Сърбия с автобус на цена от 25 ЛВ. от туристическа агенция Атлантис Тур. Маршрута е София – Цариброд - Суковски манастир - Пирот - София.

Маршрут: София – Цариброд - Суковски манастир - Пирот - София

Цена от 25 ЛВ.

Държава:
Сърбия

Населено място/курорт:
Пирот

Дата на тръгване:
25.01.2020 г. [виж всички]

Офертата е валидна от:
08.01.2020 г. до 25.01.2020 г.

Транспорт:
Автобус


Какво представлява Peglana Kobasica "пиротската виагра" :
Този вид колбас е специалитет произведен от най-високо качество на месото с подправки. Предполага се, че датира от времето на турците. За правене на колбаса често използвани са внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, или "постно" видове месо. Не могат да се възползват свинско по две причини: първо - защото то се разваля лесно и бързо, а втората е свързана с произхода на Османската епоха. Месото се отделя от всички кораби, мазнини, лой и други нежелани примеси (средна става само най-доброто качество на месото), смлян и смесен с подправки.‎

Програма

1 ден

Пътуване по маршрут: София – Димитровград/ Цариброд – Суково - Пирот - София
Отпътуване от София в 7:30 ч. от пл. храм-паметник Александър Невски по маршрута; преминаване на ГКПП Калотина.
Попътно разглеждане на
Суковски манастир -
Манастирът "Успение Богородично" е мъжки православен манастир, част от Нишката епархия. Датата на изграждане на манастира е неизвестна, а днешната манастирска църква датира от средата на XIX век. Храмът е изографисан през 1869 г. от самоковския майстор Васил Попхристов. За това свидетелства зографският надпис над входа на църквата. Най-забележителна е фреската на Св. Богородица - Утешителка, изобразена с ангелски крила. В източната част на храма е третиран сюжетът "Битката между доброто и злото". В манастира се съхраняват известните с целебната си сила чудотворни мощи на монаха Вениамин, възобновил комплекса през XIX век. Отпътуване за Пирот; пристигане и разглеждане на града, посещение на
фестивала на Пегланата кобасица.
През 2020 година фестивалът ще се проведе за осми път. Според поверието, „Пеглана“ прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкустно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра” заради невероятния вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата й на най-добро мезе към всички видове ракия и вино.
Смята се, че историята на „пеглана“ започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, подбира се най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща се усеща по-силно нейния приятно лютив вкус.Най-подходящото време за продукцията е периодът между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес. Те трябва да бъдат между – 5 и + 5 градуса по целзий с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни „пеглана“ се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. Така се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство – в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.
Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини, произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец Kej има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, айвар, боб и леща. На изложението участват 44 производителя на Пеглана кобасица, 30 производителя на бели сирена и кашкавали и 40 производителя на вино и ракия. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на сръбска музика.
Свободно време до 17.00-18.00 часа.
Отпътуване за София и пристигане вечерта.

 

Информация за цената

Цената включва:

транспорт с комфортен туристически автобус;
гранични и магистрални такси;
екскурзоводско обслужване;
мед. застраховка помощ при пътуване за чужбина за един ден с лимит на отговорност 2000 евро.

 

Цената не включва:

разходи от личен характер;
входни такси за посещаваните обекти – входна такса за зала „Кей“, където се провежда изложението – 200 ср. динара на човек.

 

Допълнителни забележки:

Валута:1 EUR = 118 RSD (динари).
1 лв = 59 RSD (динари).

Начин на записване:
В офиса на агенцията - Изисква се пълно плащане при записване и подписване на Договор.
По телефона – запазеното от вас място се пази 24 часа. През това време трябва да потвърдите записването си като посетите офиса ни, за да подпишете Договор и заплатите цената на пътуването, в противен случай резервацията ви се анулира.
По и-мейл: като ни изпратите трите имена на латиница (както са изписани по лична карта) и ЕГН на пътуващите. В този случай ще кореспондираме с вас и на ел. поща ще ви изпратим ДОП и проформа, за да извършите плащането.

Минимален брой за реализиране на пътуването: 40 човека.
Срок, в който ТО може да откаже пътуването без да дължи неустойка на потребителя: 3 дни преди пътуването.

 

Въпроси и коментари

Атлантис Тур

София, бул. „Васил Левски“ № 128
тел. 0889 735073,
Факс: 9516181
e-mail: sales@atlantis-tour.com
http://www.atlantis-tour.com

Вход в системата

Забравена парола
Регистрация

 

Твоите приятели споделиха:

Уеб дизай и разработка от Slavov Studio.

Copyright © Travelguide.bg. Всички права запазени. ПЕГЛАНА КОБАСИЦА в Пирот, Сърбия, еднодневна на цена от 25 ЛВ. от Атлантис Тур