Празник на Еленския бут в Елена еднодневна

Екскурзия до Елена, България с автобус на цена от 45 ЛВ. от туристическа агенция Атлантис Тур. Маршрута е София-Елена-София.

Маршрут: София-Елена-София

Цена от 45 ЛВ.

Държава:
България

Населено място/курорт:
Елена

Дата на тръгване:
16.11.2019 г. [виж всички]

Офертата е валидна от:
24.07.2019 г. до 16.11.2019 г.

Транспорт:
Автобус


Продължителност: 1 ден ‎

Програма

1 ден

Отпътуване от София 07.00 ч., стадион Васил Левски пред централния вход. Пътуване по маршрут: София –Елена, с кратка почивка по пътя.
Пристигаме в китния старопланински град, разположен в пазвите на Еленския балкан и в красивата долина на Еленската река. Посреща ни малко и кокетно селище, събрало в себе си много история и легенди.
Разходка из града – архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата, включващ 3 музейни обекта – Камбуров Хан /XIX в./ - представящ традиционни занаяти, колекция накити и народни носии от Еленския край ; вградената в земята църква „Св .Никола” - най-старата в града, богато украсена и изписана от зографите Давид и Яков от Хилендарски манастир и Първото училище за подготовка на млади учители в България – „Даскалоливницата” /1843 год./, чието име е дадено от Петко Рачев Славейков, който е един от неговите възпитаници. Посещение на родната къща на семейство Макариополски . Къщата е построена през 1710 година и е най-старата запазена сграда в града, уникална със своите архитектурни решения. В нея са родени борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски - виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът - сатирик и баснописец Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище "Напредък".
Свободно време за участие в Празника на Еленския Бут, пресъздаващ стара традиция по този край, когато по Димитровден стопаните са изнасяли на показ вкусни мезета по време на Еленския Събор. Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за приготвяне на тази вкусотия, но със сигурност се знае, че този специалитет е уникален и търсен в цялата страна, че и в чужбина.
В център на празника се превръща Градският пазар, с възстановки на старите традиции, дегустации, състезания, изложби...
Тънко и майсторски нарязан еленски бут и изкусно аранжирано мезе, дразнят апетита и приканват всеки да опита.., а майсторите на най-големите и най - вкусни бутове се надпреварват за награди.
Богата фолклорна програма съпровожда празника, на който има място и за демонстрация на старите еленски занаяти.
Отпътуване за София. Пристигане на стадиона вечерта.

 

Информация за цената

Цената включва:

Транспорт с туристически автобус;
водач от агенцията
Туристическа програма в Елена

 

Цената не включва:

Входни такси и беседи за обектите в Елена :
Даскалоливница - 3 исторически обекта - Вход за възрастен - 2лв. на обект (2лв x 3 обекта = 6лв), Вход за деца и пенсионери - 1 лв.
Вход на човек от група над 15 души (възрастни) - 4 лв.
Вход на човек от група над 15 души (деца) - 2лв.
Къща-музей „Иларион Макариополски” за възрастни - 2 лв.; ученици и пенсионери - 1 лв.;
Разходи от личен характер;
Застраховка „отмяна на пътуване“

 

Допълнителни забележки:

Забележка
Пътуването се провежда при минимум записани 30 туристи и се потвърждава 5 дни преди тръгване.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

Въпроси и коментари

Атлантис Тур

София, бул. „Васил Левски“ № 128
тел. 0889 735073,
Факс: 9516181
e-mail: sales@atlantis-tour.com
http://www.atlantis-tour.com

Вход в системата

Забравена парола
Регистрация

 

Твоите приятели споделиха:

Уеб дизай и разработка от Slavov Studio.

Copyright © Travelguide.bg. Всички права запазени. Празник на Еленския бут в Елена еднодневна на цена от 45 ЛВ. от Атлантис Тур