travelguide.bg

bozhentsi, bulgaria, architectural-2972560.jpg
Backpacks

Боженци

село боженци

Село Боженци се намира в Средна гора, близо до град Троян, в централната част на България. Това е едно от най-красивите и запазени села в страната, известно със своята уникална архитектура, природа и културно наследство.

Селото е известно с традиционните си къщи, изградени от дърво и камък, които са запазени в оригиналния си вид от времето на Възраждането. Тези къщи са известни със своите голями дървени прозорци, уютни веранди и богато изрязани дървени детайли.

Боженци е известно и с ръчно изработените си изделия от дърво и камък, които се произвеждат от местните жители от векове. Традиционните занаяти включват резбарство по дърво, ковачество, тъкане и плетене.

Околната природа е възхитителна, със своите гори, планини и реки. Селото е обградено от красива горска местност, която предлага възможности за разнообразни активности на открито като пешеходни разходки, катерене и пикник на свеж въздух.

Селото е популярна дестинация за туристи, които идват да се насладят на мирната си красота, да разгледат традиционните майсторски изделия и да се потопят в атмосферата на българския провинциален живот.

В края на август се провежда ежегодният фестивал „Боженци“, който е посветен на българската народна култура, музика и традиции. Този фестивал е възможност за почитателите на фолклора да се насладят на народни песни и танци, да опитат традиционна българска кухня и да се запознаят с местните занаятчии и техните изделия.